Slik handler du trygt på nettet
Hele verden er bare et klikk unna, og det er lettere enn noen gang å gjøre både små og store kupp på nettet. Men tenk deg om før du trykker på kjøp-knappen, det finnes nemlig også en god del farer og fallgruver. Dette kan være alt fra avgifter du kanskje ikke hadde regnet med, til smarte kortbedragere.
Det er lett å la seg beruse av alle de nye mulighetene som den enorme globale ekspansjonen innen netthandelen fører med seg. Tenk bare så enkelt det er blitt å kunne ordne de fleste innkjøpene fra sofaen!
Men er du klar over at skoene med en prislapp på 1000 kroner som du bestiller fra USA, til slutt kanskje kommer til å koste over 1500 kroner? Og vet du hvilken betalingsmåte som er den sikreste?
Her er våre beste råd:
- Hvis du ikke kjenner selskapet, bør du gjøre ordentlig research. Kontroller blant annet at nettstedet inneholder tydelige kontaktopplysninger – som et ekstra sikkerhetstiltak bør du ringe opp for å se om det faktisk er noen som svarer. Vær også oppmerksom på hvilke betalingsmåter som oppgis, og bli mistenksom hvis de er svært forskjellige fra betalingsmåtene som andre nettaktører tilbyr.
- Les upartiske og frittstående uttalelser om selskapet på sosiale medier og på nettstedene til såkalte tredjepartsselskaper. Dette anbefales spesielt ved kjøp av merkevarer eller når prisen virker urimelig lav. Ellers kan du risikere å få tjuvegods eller piratkopier!
- Vær forsiktig hvis selskapet tilbyr forhåndsbetaling, også postoppkrav.
- Betal trygt! Selv om selskapet er kjent og alt virker seriøst, kan du komme ut for kortbedrageri. Bruk for eksempel bare kort som krever sikkerhetsapp fra banken, eller kredittkort, da er det kredittkortselskapet og ikke du som løper risikoen. Eller betal via en faktureringstjeneste som Paypal eller Klarna. Hvis du tross alt velger å bruke et vanlig bankkort, bør du ha en egen konto med minst mulig penger på.
Med bedre kontroll og større risikobevissthet øker dine sjanser for å få en morsom og vellykket nettkjøpopplevelse!
Når du handler utenfor EU:
- Husk at alt du kjøper, blir toll- og momsbelagt. Ofte kommer det også noen hundrelapper i tillegg i administrasjonsavgift for å håndtere importfortollingen. Både toll og moms varierer imidlertid fra produkt til produkt. Finles innholdsfortegnelsen hvis du for eksempel kjøper leker fra Kina, miljøbevisstheten er nemlig svært forskjellig i de ulike delene av verden.