Tips og triks til deg som handler mye på nett
Til tross for at 350-kronersgrensen har blitt fjernet handles det fremdeles for store summer fra utenlandske nettbutikker – og de lave prisene er hovedårsaken.
Fra 1. januar 2024 ble det innført at du som handler på nett skal betale merverdiavgift for alle varekjøp fra utlandet, også de under 350 kroner. Handler du fra en VOEC-registrert nettbutikk får du se totalprisen, også betaler alle avgifter når du handler i den reelle nettbutikken. Du slipper ekstra avgifter og gebyrer når varen kommer til Norge.
— Mange netthandlere nok ikke klar over VOEC-ordningen, og hva dette betyr. Handler du fra en ikke VOEC-registrert nettbutikk vil du måtte betale tollavgift når varen ankommer Norge. Med tanke på denne ordningen som tredde i kraft fra 1. januar i år vil vi nok se en økning i bedrifter som vil registrerer seg i VOEC registeret. Med VOEC vil aktører fortsatt sende til Norge og være konkurransedyktige, sier PostNords netthandelsekspert, Victoria Rummelhoff Ilich.
Trangere økonomi som et resultat av høyere rente, dyrere matvarer, drivstoff og strøm for å nevne noen av faktorene gjør at nordmenn nå er mer prisbevisst en før.
— Forbrukere er i enda større grad fokusert på lavpris alternativer i dag enn tidligere som følge av den økonomiske situasjonen med høye kostander og priser, det viser bl.a. tall fra Virke. På den andre siden, handler nordmenn veldig mye fra utlandet, enten om vi vet det eller ikke. Hva som beregnes som netthandel fra utlandet er nok forskjellig om man spør forbrukere enn om man spør næringslivet og det offentlige. Det er jo både norske nettbutikker med lager i eksempelvis Sverige, og utenlandske nettbutikker med norske nettsider. Hvor varene kommer fra når du handler på nett er ikke alltid så lett å vite, forteller Victoria.
Sjekk alltid nettbutikkens returvilkår
En gigant innen netthandel som har kommet som en rakett det siste året er kinesiske Temu. Temu tilbyr sterkt rabatterte forbruksvarer som sendes til forbrukere direkte fra Kina.
— Det er ikke tvil om at nordmenn er nysgjerrige og handler fra tjenesten, og Temu estimerer et pakkevolum til Norge på ca. 13 millioner i 2024. Til sammenligning sender Temu ca. 600 000 pakker om dagen bare til USA, og de har litt over 400 000 daglige leveranser til Tyskland og Storbritannia, fortsetter Victoria.
Temu står på VOEC-listen til Skatteetaten. Det betyr at hvis du bestiller varer derifra og hver vare koster under 3 000 NOK betaler du 25% merverdiavgift direkte i kassen. Du skal da ikke betale noe mer når pakken kommer til Norge. PostNords netthandelsekspert har noen råd til alle som handler på nett.
— Et godt råd er å gjøre seg kjent med nettbutikken du vurderer å gjennomføre et kjøp. Er det en utenlandsk butikk? Er i så fall nettbutikken VOEC registrert? For å finne ut om det er en utenlandsk nettbutikk må man noen ganger grave litt. Jeg pleier å bl.a. å sjekke «kontakt oss funksjonen» og returvilkårene som gjerne er «gjemt» nederst på nettsider. Om det er kun mulig å sende inn et digitalt skjema for å komme i kontakt med nettbutikken bør det blinke noen varsellamper, og da bør man alltid sjekke returvilkårene som gjerne gir informasjon rundt kostnader for retur og hvor returer skal sendes.
— Et annet råd er å sammenligne priser, slik at du får mest for pengene. Dette vet vi også er den viktigste grunnen til nordmenn handler på nett fra utenlandske butikker – nettopp pris, avslutter Ilich.
Hva er 350-kronersgrensen?
Tidligere har man vært unntatt å betale merverdiavgift på varer fra utlandet som har kostet under 350 norske kroner. Fra 1. januar 2024 ble det innført at du skal betale mva. for alle varekjøp fra utlandet, også for varer under 350 kroner. Denne ble fjernet for å skape større konkurranselikhet mellom utenlandske nettbutikker og norske butikker.
Hva er VOEC?
Fra 1. januar 2024 skal du betale merverdiavgift for alle varekjøp fra utlandet, også de under 350 kroner. Handler du fra en VOEC-registrert nettbutikk får du se totalprisen, og betaler alle avgifter når du handler. Du slipper ekstra avgifter og gebyrer når varen kommer til Norge.
PostNords fortollingskontorer
PostNord har per i dag to fortollingskontor i Norge. Et i Oslo på Alfaset, og et i Halden, hvor det samarbeides tett mellom kontorene. Halden-kontoret er spesielt viktig for å sikre smidig grensepassering.